Detta är Andreas Siesings skönlitterära debut med en roman - Konsthandlaren. Tidigare är han känd för sina faktaspäckade och intresseväckande faktaböcker om Svenska möbler.
Att återvända till en hemstad för att städa ur en ärvd gammal konsthandel kan bli långt mer komplicerat än vad man kan tro. Särskilt om tavlorna står i ändlösa travar, om ägarna är fler än väntat och om det där franska mästerverket, som enligt barndomsdrömmarna var värt en förmögenhet, visar sig vara försvunnet. Spåren leder till en miljonprogramstrea i Kortedala, ett pepparkakspalats uppfört i slutet av 1800-talet och vidare till konstens huvudstad Paris. Under ett himlavalv bemålat med moln från det förrförra sekelskiftet får vi följa med till flygmaskinernas ungdom, till Amsterdams föråldrade auktionsvärld och till ett nersläckt dödsbo där tiden tycks ha stannat.
Den här berättelsen handlar om allt detta. Och om en bransch där allehanda nasare, skojare, bedragare och egendomliga anakronismer i fluga och slips försöker hålla sig flytande. En värld där en sanning sällan är permanent, i synnerhet vad beträffar sådant som kan anses vara äkta eller falskt.
Men mest kanske den handlar om hur man fyller ett tomrum efter en bortgången förälder.