Det var Åke, 7 år, som sade det en morgon, strax innan boken skulle gå på tryck; detta är en bok om hur man älskar cider. En samling av berättelser som cidern bär på och reflektioner kring de många detaljer som cidermakning innebär. En hybridmemoar, skriven i gränslandet mellan det personliga och professionella, där min egen resa vävs samman med nya perspektiv på cidermakning.
Boken sträcker sig över ett år och är uppbyggd kring fristående händelser. Bageriet på Hjulsjö 103 smyger sig också in, och cidermakningen skildras i den vardag som levs allteftersom säsongerna skiftar. Generositeten och öppenheten hos de många fattigmansvinbönder cidermakarnas gemenskap utgör är slående, detaljkunskapen och hantverket likaså. Boken varvar möten med cidermakare och odlare, handfasta skildringar av processen från skörd till buteljering i Hjulsjö, vardagens små dialoger och den omgivande naturens ständiga förändring. Äpplets väg mot cider blir också ett år av dagar som levs, med alla de små saker som i sin essens är ett liv, åtminstone vårt.
Detta är inte en bok du sträckläser och sedan lägger undan. Det är en bok att återvända till, då och då.