Nyinsatt författarbesök!

Kathinka Lindhes bok Sorgeliga saker hände: Elvira Madigan Sixten och mig har varit slutsåld under en längre tid. Nu finns den i nytryck!

Kathinka kommer till oss lördag 4 augusti kl. 15 (insläpp från kl. 14.45) för att berätta om boken, och det blir kaffe och mockatårta från Chocolaterian.

 

 

 

 

 

 

 

Sorgeliga saker hände den svala och gråa sommaren 1889, då löjtnanten vid de skånska dragonerna Sixten Sparre och den firade cirkusprinsessan Elvira Madigan rymde från Sverige till den lilla ön Taasinge söder om Fyn i Danmark. Två skott föll, och dramat har återberättats gång på gång: i skillingtryck, böcker, filmer, operetter och tidningsartiklar. Alltid med romantiska förtecken. Den ultimata kärlekssagan? Sixten Sparres hustru hette Luitgard men kallades Lycka. I hennes version blir det sagan om en make och far som lever skyhögt över familjens tillgångar, en amatörpoet som tror sig vara jämlik med tidens mest hyllade skald, en ynkling som lurar en cirkusprinsessa och sviker dem som står honom närmast. I 125 år levde myten om den vidunderliga kärlekssagan, men här avslöjas Sixten – av sitt eget barnbarns barn.

Kathinka Lindhe, radiojournalist och bibliotekarie i Halmstad, berättar vad som kommer fram när man släktforskar, letar i arkiv och analyserar Sixtens dikter – en inte smickrande bild av hennes egen gammelmorfar! Historien om Lycka är ett stycke kvinnohistoria, och en fängslande skildring av ett kvinnoöde i 1880-talets Sverige.

Sedan boken kom ut första gången 2014 har Kathinka fortsatt att söka i arkiven och hittat nytt material som hon berättar om.

Det blir färre platser än vanligt då vi kommer att fika under tiden. Så köp din biljett snarast. Kostnad: 75 kr.