Findus flyttar ut – Sven Nordqvist (Opal)

Länge har Sven Nordqvist sagt att det inte blir fler Pettsonböcker, men till allas glädje luras han och nu har precis ”Findus flyttar ut” kommit Här har Pettson fått nog av att väckas av Findus sänghoppande klockan fyra på morgonen. ”Antingen slutar du hoppa eller så får du flytta”, säger han, och sluta hoppa är inte aktuellt för Findus. Så det blir till att bygga om det gamla utedasset. Blir väldigt fint, men vad tyst det blir inne i huset för Pettson när inte Findus är där… och när Findus skall sova – är det inte rävar som smyger utanför? 

 

Skratta lagom, sa pappa Åberg – Gunilla Bergström (Rabén & Sjögren)

Här är pappa Åberg, 36 år, en härlig söndagsmorgon. I dag skall det bli hårda tag. Men det vet han inte än…

En ny Alfonsbok är också alltid efterlängtad, och den här känns verkligen ny i dubbel bemärkelse! För här blir det bråk och stök och pappa mullrar med domarrösten att det skall bestraffas! I enrum! Och de som skrattar åt att andra straffas skall också straffas! Men en Alfonsbok är inte en Alfonsbok om inte klokhet, lite list och snällhet vinner, eller hur?

Snövit – Bröderna Grimm/Benjamin Lacombe (Rabén & Sjögren)

En av de absolut vackraste böckerna på länge är den klassiska sagan om Snövit, illustrerad av Benjamin Lacombe. Stor i formatet, och med de absolut mest magiska och mystiska bilder i svart och rött, fyllda av symbolik. Varje uppslag tar andan ur en, det är så makalöst vackert! 

Svart hund – Levi Pinfold (Karneval)

Fantastiskt vacker och härligt småskrämmande är denna historia, om familjen Hoppet som plötsligt ser en hund utanför huset. Men hur stor är den egentligen? Och är den farlig? I fascinerande detaljrika bilder, och med fantasins hjälp får vi följa turerna, och får också bekräftat vem som är modigast i familjen. Lillan såklart!

Kalla mej farbror Alf – Fam Ekman (Urax)

I härlig collageform får vi följa berättarjaget (hen eller hund?..) som har det så bra med sin mamma, ända tills hon säger att Farbror Alf skall bo hos dem… DÅ blir det inte så roligt för någon längre…

 

Jag vill ha min hatt – Jon Klassen (Hippo)

Ibland är det enklaste det bästa, som i denna vackra tokroliga bok om björnen som blivit av med sin hatt. Är det verkligen ingen av de andra djuren som har sett den? Underbar!

 

Björnarnas dagis – Katarina Strömgård (Opal)

Har du och ditt barn funderat på vad som händer på dagis på nätterna? Inte jag heller egentligen, men nu vet jag. När det blivit tyst och mörkt på dagis och alla barnen har gått hem kommer björnbarnen! De leker med fröken Majbjörn, sjunger Björnen sover och Teddybjörnen Fredriksson, klättrar tyst i träden och äter blåbär och myror…såklart!

 

Vad gör varulven när han inte bits? – Johan Wanloo (Lilla Piratförlaget)

Ännu en klurig bok. För vad gör superhjältarna när de inte fångar bovar? Vad gör tanten i affären när hon inte sitter i kassan? Och vampyrerna när de inte suger blod? Fnissigt och påhittigt!

 

Vem matar djuren – Jan Lööf (En Bok För Alla)

En absolut favorit, som genom åren bytt titel och omslag några gånger. Nu har man nog hittat rätt, för tidigare blev den ofta felaktigt kallad ”julbok”, och den perioden är ju kort…Men det är inte JULtomten det handlar om, utan den tomten som började arbeta som djurskötare på Noaks Ark. Sen slutade det regna, tomten blev utan jobb och tiden gick. Nu är han nöjd med att sköta en katt och en hund i en lägenhet i stan. Genialisk, som allt Jan Lööf gjort!