GrandFinal Bokhandeln laholmDet blev verkligen Grand Final i dubbel bemärkelse, när jag som sista bok förra året läste Kerstin Ekmans Grand Final i skojarbranschen! Vilken bok! Jag har inte alls dyrkat allt Kerstin Ekman skrivit, men det här är något av det bästa jag läst på mycket länge! Visst är det delvis för att det handlar om en bransch jag är förtrogen med, men egentligen är boken fullständigt allmängiltig och jag är övertygad om att Kerstin Ekman verkligen gottat sig när hon skrivit den. Hon fullkomligt strösslar gliringar om manlig självgodhet på sidorna, men elak är hon inte – bara mycket tydlig och underbart vass! Handlingen? Lillemor Troj och Barbro (Babba) Andersson har båda vuxit upp i Kramfors och läst litteraturhistoria i Uppsala, men där slutar egentligen alla likheter för Barbro kommer från en dyster arbetarmiljö och Lillemor är uppväxt i en företagarfamilj. Även utseendemässigt är skillnaden stor – Barbro är tung, ful och butter och Lillemor nätt, söt och social. De möts i Engelska parken, där Babba ger Lillemor ett anbud hon borde ha sagt nej till. Babba ber Lillemor att ta på sig författarskapet för den novell hon själv skrivit, för vinstchanserna ökar betydligt om författarinnan själv är luciafager då novellen skall utspela sig i luciamiljö. Där och då sluter de unga kvinnorna en pakt som blir livslång. Babba skriver och skriver, den ena mer framgångsrika romanen efter den andra, och hon får alltid hälften av alla inkomster, men det är Lillemor som får äran och som är den som hamnar i offentligheten. Till slut får hon även en plats i Svenska Akademien!… Spricker aldrig bubblan då? Det svarar jag inte på, men boken börjar egentligen bakifrån, från nuet, med att Lillemor blir kallad till sin förläggare som är minst sagt förtvivlad över vad han har fått – ett nytt manus från henne(?), en självbiografisk roman där hennes liv framstår som ett enda långt misslyckande, och hennes karriär som en stor bluff…

Ranelid Bokhandeln LaholmEn som får sig en känga i Kerstin Ekmans bok är Björn Ranelid (om än med annat namn). Ni som känner mig och min läsning vet var jag tyckerom honom och det han skriver, och kvällsstunderna i min nya fina läsfåtölj med hans senaste roman Tyst i klassen! är närmast heliga. Snart är den utläst – kom gärna in och fråga mig vad jag tyckte! /Diana