Det började med Kjersti Annesdatter Skomsvolds Ju fortare jag går, desto mindre är jag. Sen dess har jag lockats av nästan varenda bok som uppstickarförlaget Gilla Böcker har gett ut, inte minst av titlarna! Smaka bara på Här ligger jag och blöder , Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, eller Sju jävligt långa dagar!
 
De två senast lästa titlarna delar jag också gärna med mig av, först Lina Arvidssons Det borde finnas regler, som är en av de absolut bästa ungdomsböckerna på senare tid! Historien om de två fjortisarna Mia och Mirjam är så rak, så ärlig, så rolig! Men inte bara… när Mirjam börjar träffa en 40-årig man blir det väldigt, väldigt jobbigt för Mia, att betrakta något som känns så obehagligt och fel… Författaren lyckas pricka in exakt hur jävla svårt och hur himla enkelt det kan vara att vara just fjorton år, bo i en håla och drömma sig bort. Som filmens Thelma och Louise finns det en ”vi två mot världen” – attityd som jag älskar! Faktum är att det borde finnas regler om att Lina Arvidsson skall skriva mer! Snart!
 
En stor överraskning på flera sätt var Christin Ljungqvists Kaninhjärta! Framförallt var jag lite rädd för att inte tycka om den, och behöva säga det till Christin (jo, jag känner henne faktiskt, hon jobbade hos oss i bokhandeln en jul!). Eftersom skräck och övernaturligheter inte är min starkaste gren tog det emot lite… men nyfiken är jag ju, och efter den lite trevande början, något kapitel in i boken, var jag redan djupt imponerad av både historien och språket, och min rädsla för att inte alla trådar skulle knytas ihop kom rejält på skam. Jag fick faktiskt samma känsla som när jag läste John Ajvide Lindqvist första gången, ett motstånd mot en för mig ganska ointressant genre byttes mot fascination! Nu är inte Kaninhjärta alls en ren skräckroman, även om den ibland gav mig verkliga obehagskänslor. Nej, det är en mörk, sorglig och vacker historia om tvillingsystrarna Mary och Anne, som lever i en märklig symbios och som dessutom har mediala gåvor. I början tvivlade jag på att de verkligen var två, att det inte bara var en flickas olika sidor som visades, så skickligt beskrivs de… En märklig, lite udda (i ordets mest positiva bemärkelse) historia, som inte självklart kan stoppas in i ett fack. Härligt! Som ett litet PS kan jag berätta att Christin kommer till oss och signerar i sommar! Och förhoppningsvis Lina också. Håll ögonen öppna! Och kom ihåg: Läs om böckerna här, och köp dem sen hos oss!