Internationellt författarbesök!

I samband med att den hyllade kinesiske författaren A Yi är i Frankrike för att lansera sin roman Och sen då? gör han en blixtvisit i Sverige. Under sitt Europabesök besöker han Paris, Lyon och Laholm! Tillsammans med förlaget Chin Lit och sin förläggare Eva Ekeroth besöker A Yi oss den 5/6. Eva Ekeroth har bott i Kina i många år, varit kulturråd i Peking och talar flytande kinesiska.

foto_Lv_Haiqiang low res

Omslag-Och-sen-då

 

Foto: Lv Haiqiang

Om Och sen då? Det lackar mot sommarlov och en yngling planerar och utför ett kallsinnigt mord på sin skolkamrat och enda vän. Därpå följer en katt-och-råtta-lek med polisen. Den stora frågan alla ställer sig är vad motivet till dådet är men ingen kan tro på sanningen. Följ med in i en mördares hjärna och åk berg- och dalbana på de tankebanor och historier han irrar in sig på för att hålla sig sysselsatt i sin rotlösa tillvaro. Det här är ingen kriminalroman utan en historia med eko av Camus existentialism …

A Yi (pseudonym för Ai Guozhu) är polisen som sadlade om till författare och nu höjs till skyarna av litteraturkritiker. Uppvuxen på landsbygden blev han tidigt medveten om att om han skulle komma någon vart borde han bege sig till storstaden. Han kom in på polishögskolan och blev därefter skickad tillbaka till landsbygden och stationerad på en liten ort. Han längtade bort från livet som landsortspolis och sa upp sig för att försöka satsa på annat. Han var duktig på att skriva vilket ledde till att han först blev sportjournalist innan historierna från tiden som polis pockade på uppmärksamhet i hans huvud och omvandlades till texter. Intresserad av människor som A Yi är, hade han ingående studerat både kriminella, offer och anhöriga på nära håll under sin tid som polis. Det är inte just kriminella handlingar som är det primära i hans skrivande, utan människorna som sådana och även mänskligheten i stort. Existentialism gör sig ofta synlig i A Yis texter. En slags rotlöshet i det moderna samhället skymtar vilken kanske har sin grund i att Kina är ett sekulariserat samhälle som moderniserats i blixtfart och på bara trettio år gått från att vara ett fattigt bondesamhälle till att bli världens största handelsnation.

Det publiceras 500 000 böcker av 600 förlag i Kina varje år och Kinas population utgör en femtedel av hela världens befolkning, ändå vet vi inte särskilt mycket om vad som skrivs och läses där för det är bara någon enstaka promille, eller kanske inte ens det, av litteraturen vi i västvärlden läser som är skriven av en kines. Nu har ni chansen att åtminstone få smaka på en bråkdel av det!

Vi bjuder på dryck med nåt gott till. Pris 100 kr/person. Bindande anmälan snarast! Insläpp från ca 18.30.