dan_josefsson_2-346x520Mannen_som_slutade_ljuga_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Foto: Eva Lindblad

Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick. Mannen som slutade ljuga är resultatet av ett grävjobb som Dan Josefsson inledde efter journalisten Hannes Råstams bortgång i januari 2012. Med hjälp av wallraffande och en omfattande research avslöjar han den häpnadsväckande historien om kvinnan som skapade den falska seriemördaren Thomas Quick och om gruppen som följde henne.

Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta av dem innan han år 2002 avbröt sin terapi och slutade samarbeta med polisen. Sedan domarna avslöjats som århundradets rättsskandal har de juridiska misstagen rättats till i en världsunik resningsprocess. I dag vet vi att sex olika tingsrätter blev förda bakom ljuset. Men en större fråga är obesvarad: Varför blev tingsrätterna lurade? Runt Sture Bergwall fanns en sammansvetsad grupp bestående av en åklagare, en förhörsledare, en psykolog, en advokat och en minnesforskare från Stockholms universitet. Vad drev dem att i åratal turnera runt med en drogad, fabulerande människa i förvissning om att han var en seriemördare? Hur kunde deras tro vara så stark att några till och med ljög i rätten för att få Sture Bergwall fälld? Svaret är mer konkret än man kan tro.

Dan Josefssons bok är nominerad till Augustpriset för årets bästa fackbok. Han är också vår absoluta favorit att vinna!

Vi bjuder på dryck med nåt gott till före, kaffe och kaka efteråt. Pris 100 kr/person. Föranmälan. Observera att det är en torsdag!