h-ihr

Ihr

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Ulla Alderin)

Intresset för närodlad frukt och bär är stort just nu och många har insett värdet av att odla eget. Från aprikos till äpple handlar om hur enkelt det är att odla själv. Kring förra sekelskiftet kunde en trädgård innehålla alla de frukter, bär och grönsaker man ville äta och som gick att odla i Sverige. Det var en ekonomisk självklarhet och ingen tänkte på att den godaste skörden är den egna skörden eller hur underbart det är att ha sylt på morgongröten och veta att den är helt giftfri.

Christina Högardh-Ihr, konstvetare och fotograf, har tidigare bl.a. skrivit Rosboken – för dig som drömmer om rosor och Karin Larsson och blommorna i Sundborn. I sin nya bok presenteras 30 fantastiska frukter och bär: från a som i apri-kos till ä som i äpple. Vi får både historiska tillbakablickar och författarens personliga reflektioner, liksom praktiska tips och inspiration för odling. Här får du också veta hur man rent praktiskt planterar ett fruktträd. Vad man ska tänka på när man går till plantskolan, hur stor planteringsgropen ska vara, vilka sorter man ska välja, vilka sorter man kan odla beroende på var i Sverige man bor, och hur man ska sköta sin odling under hela växtsäsongen.

Beskärningstips, saker att tänka på inför vintern, och råd inför nästa odlingssäsong finns också med. Boken innehåller inte bara klassiska svenska frukter och bär, utan även mer ovanliga sorter som kan odlas i vårt klimat: aprikos, beller. Alla växter i boken går att odla på friland i Sverige och vissa är särskilt framtagna för att trivas i vårt klimat.

Vi bjuder på dryck med nåt gott till. Pris 100 kr/person. Bindande föranmälan. Vid vackert väder kommer vi att vara på bokhandelns innergård.