Onsdag den 20 februari kl. 19 har vi glädjen och äran att ha en av Sveriges absolut bästa förläggare hos oss igen – Svante Weyler!
ricki-neuman_1_(copyright_sofia-runarsdotter)svante-weyler_1_(copyright_sofia-runarsdotter)
Denna gång samtalar han med Ricki Neuman som är kulturjournalist på Svenska Dagbladet, om hans bok Ni är inte så märkvärdiga som ni tror. Båda kände dessutom journalisten Cordelia Edvardson (1929-2012) väl, och samtalar om henne, hennes gärning och krönikesamlingen För att livet ska bli något mera uthärdligt bör man tro på under, som Svante Weyler sammanställde och gav ut efter Cordelias bortgång.
9789185849963Cordelia
”Detta ska bli den stora judiska romanen, den som måste skrivas nu, innan det blir för sent, och som måste vara sann.” En medelålders svensk jude känner plötsligt att någon talar till honom, att han får ett uppdrag, och ska skriva en bok och visa judarna vägen, bort från Israel och Förintelsen. Det räcker nu. Han skaffar lägenhet i Tel Aviv, skriver hemma och på stranden. På kvällarna diskuterar han massmord och kibbutzliv med sina åldriga grannar, David och Hanna. Ingenting är enkelt, tvärtom. Och Charlie Chaplin är inte jude, visar det sig, inte ens lite grand.
Cordelia Edvardson var en av de bästa journalisterna som funnits i Sverige. Vad som var så bra? Att hon på glasklar och känslig prosa visade oss vad ett dilemma är. Att hon förmådde leva sig in i alla de människor som när det är som bäst existerar sida vid sida i Mellanöstern och som när det är som värst hotar varandra till livet eller dödar varandra. Sen flyttade hon hem till Sverige och betraktade oss med samma skärpa och medkänsla.
Kostnad 100 kr/person. Vi bjuder på dryck och litet gott att äta, kaffe och kaka till signeringen efteråt. Boklotteri.
ANMÄL DIG IDAG – DET KOMMER ATT BLI FULLT!