Bokfrukost (insläpp 7.30), Författarsamtal kl. 8.00–8.45

Magnifika frukostar – för kemister och andra livsnjutare (Fri Tanke)

Frukosten är dagens bästa mål. Kemiprofessorn Ulf Ellervik samlar de syndigaste recepten som dryper av smör och sirap och doftar av bacon och kaffe. Han lär oss koka det perfekta ägget och beskriver hur vi får ut mest näring av gröten.

Detta är en hyllning till frukosten i populärkulturen men också inom kemin. Det är en hisnande resa där vi får äta bookmakertoast med Moby Dick och dela scones med Tolkiens hobbitar. Ellervik vidgar våra perspektiv och får oss att förstå att en frukost kan bestå av så mycket från Kalles kaviar och singaporiansk kaya till glukaner och Maillardreaktioner.

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Han forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område. För sin bok Ond kemi belönades han med π-priset 2010. ”Min tes är att naturvetenskap och humaniora kompletterar varandra  och det är först när de förenas som det blir spännande på riktigt.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: C Sturmark

Vi bjuder på frukost från kl. 7.30. Pris 100 kr/person.